piątek, 19 czerwca 2015

Quiche z pomidorkami, szpinakiem i mozzarellą

  Kruchy spód :
     • 1.5 szklanki mąki pszennnej
     • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
     • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     • 200 g lekko solonego masła
     • 1 jajko
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Pokrojone na kawałki, zimne masło zagnieć z mąka, do uzyskania "mokrego piasku". Jeśli używasz niesolonego masła, dodaj szczyptę soli. Wbij jajko i zagnieć szybko ciasto. Rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Kruchy spod podpiecz 20 minut w 180 stopniach.

  Nadzienie:
     • 300 ml śmietanki kremówki
     • 2 żółtka
     • duża garść świeżych liści bazyli
     • duża garść szpinaku
     • pomidorki koktajlowe
     • kulka mozzarelli
     • mała cebula
     • 5 plastrów wędzonego boczku (opcjonalnie)

Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni (z boczkiem) do zrumienienia. Kremówkę zmiksuj z żółtkami i bazylią. Dopraw pieprzem. Na podpieczonym spodzie układaj kolejno: cebulę (z boczkiem), liście szpinaku, pomidorki. Jeśli są wieksze i rozkrajasz je na połówki, ułóż je rozkrojoną częścią do góry. Zalej wszystko przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...