wtorek, 21 lipca 2015

Schab duszony w śmietanie z pieczarkami


Podobno najlepszy obiad, jaki do tej pory ugotowałam. Podbija podniebienia ;)

• 1 kg schabu
• 300 ml śmietanki kremówki
• 2 duże cebule
• 0.5 kg pieczarek

Schab pokrój na plastry, podsmaż na złoto na rozgrzanej patelni. Cebule pokrój w piórka, podsmaż do miękkości na drugiej patelni. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę i dolej gorącą wodę, tyle, aby mięso mogło się dusić. Posól lub dodaj kostkę rosołową. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.  W tym czasie umyj, obierz i podziel pieczarki na ćwiartki. Podsmaż je lekko. Gdy wyparuje większość wody z mięsa dodaj na patelnię pieczarki i wlej śmietankę. Gotuj bez przykrycia jeszcze ok. 20 minut lub dłużej, aby zredukować sos.
Na końcu przypraw do smaku. Ja dodaję duzą garść koperku.

Pysznie smakuje z kaszą gryczaną i sałatką z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...